Možda ste čuli, možda niste, ali 12.7. Fight for the Future organizuje još jedan Internet shutdown, sličan onom u januaru 2012. protiv SOPA zakona, kada je Wikipedia prestala da radi na jedan dan, a Google cenzurisao svoju početnu. Ovaj put, cilj im je da sačuvaju princip net neutralnosti, prije nego što ga Trump-ova administracija uništi.
Početna stranica blackout-a: https://www.battleforthenet.com/july12/
Ima dosta zanimljivih imena tu (rekao bih i više nego prošli put). Neki od njih: Amazon, Netflix, Mozilla, Kickstarter, GitHub, reddit, YCombinator, DigitalOcean, imgur, Patreon.
U podršci njima, pokušavam da organizujem domaći Internet blackout, gdje bih imao dovoljno domaćih sajtova (20-30) koji bi pričali o problemu net neutralnosti na isti dan (12.7.). Cilj mi je da kreiram dovoljno “prašine” da se probijemo do domaćih medija kada budu pričali o shutdown-u na američkom nivou, te tako spomenemo problem net neutralnosti na lokalnom nivou.
Trenutno tražim early supporters sajtove, koji mogu biti u jednoj od tri kategorije:
- Sajtovi koji će se “ugasiti”.
- Sajtovi koji će modifikovati svoju početnu na jedan dan da pričaju o narušavanju net neutralnosti (na primjer, dodavanje banner-a podrške).
- Sajtovi koji će pričati o problemu na lokalnom nivou (na primjer, objavljivanje vijesti o tome šta je net neutralnost i zašto je važna).
Takođe pravim krovni sajt za ovu akciju (netneutralnost.com) koji će biti online kada sakupim dovoljno early supporter sajtova. Trenutno je password-protected, i ukoliko neko želi da pristupi radnoj verziji, neka me kontaktira privatno.
Ukratko, razlozi zašto otvaram ovu temu:
- Cijenio bih kada bi se Balkan I/O priključio akciju.
- Cijenio bih kada bi mi se preko ove teme više web administratora priključilo akciji.
- Ukoliko ima neki front end developer koji želi iskustvo radom na open source projektu kreiranja krovnog sajta, slobodno nek mi se priključi (statički je sajt, dakle Jekyll + HTML/CSS).
Privatan kontakt: aleksandar@r3bl.me